Jul

Som ni sett så klarade vi inte av att presentera de sista luckorna innan jul .
Det var ett tappert försök .

Vi tackar alla våra kunder för vår julförsälljning .
Det var kul att än en gång ha den bästa julförsäljningen hittills.

Tack skall ni ha !!!!!!!!! 


Lucka nr 16

Hyacint (Hyacinthus orientalis) är en flerårig blommande växt. Hyacinten har sitt ursprungsområde i sydöstra Turkiet och västra Syrien och kom troligen till Sverige under 1600-talet. Den är mest känd för sina flockar av doftande, färgglada blommor. Blomfärgen kan vara blå, vit, ljusgul, rosa, röd eller lila. Hyacinten blommar på våren och växer bäst på soliga platser med väldränerad, men inte torr jord. Hyacinten har blivit populär som krukväxt framför allt till jul. Den håller sig i 12-15 dagar. Från wikipedia

 

Julen kan dofta på många sätt. För många är det nybakade pepparkakor, glögg, kryddnejlika och apelsiner. Andra förknippar den med blomdofter och då speciellt hyacintens underbara doft.
December är den månad när vi handlar flest blommor till hemmet. Ca 40 miljoner krukor av olika slags julblommor pyntar vi våra hem med. Av dessa är ca 10 miljoner hyacinter. Den är därmed en våra allra populäraste växter. Detta är unikt i Europa. Där är hyacinten mer en vårblomma.

Att den har så stark tradition i Sverige hänger förmodligen kvar sedan den tid det inte fanns mer än hyacinter och julbegonia att välja mellan. Många har minnen av hur mamma eller mormor drev egna hyacinter till jul med svart strut ovanpå. I dag köper vi dem förodlade och färdiga för fönsterbrädan.



Hyacintmannia

Det är inte bara tulpanerna som haft en storhetstid som verkar helt vansinnig för oss idag. Även hyacinterna hade mellan 1733-1736 en period som går under namnet hyacintmannia. När det var som hetsigast på hyacintfronten betalades en lök med 7000 kr/st. Därefter följde ett antal år med lägre popularitet) tills Madame Pompadour, Ludvig XV:s älskarinna, upptäckte den undersköna blomman och skapade ett smått hysteriskt hyacintmode. Det var hennes absoluta favoritblomma och det berättas hur hon drev 200 hyacintlökar i glas för att njuta av under vintern. Detta var den gängse metoden den här tiden. Hon skapade också ett mode där man använde hyacintblommorna som halsband under en period. Med tanke på den tidens hygieniska standard var kanske detta en välgärning. 

Gammal kulturväxt
Som så många andra lökväxter kommer hyacinten ursprungligen från östra medelhavsländerna men beskrivs som odlad första gången i Italien år 1532. De vilda arterna är betydligt glesare i blomman än de vi odlar i dag. Den gode Clusius (han med tulpanerna) var inblandad i spridningen av hyacinten också. På 1700-talet fanns inte mindre än 2000 hyacintsorter i Holland. I dag är det färre men fortfarande producerar Holland nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det finns i nuläget 110 hyacintsorter registrerade och det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha den till jul.



Hyacinten blev musgodis

Förökning av hyacintlökar var förr en lång och tidsödande historia. De sidolökar som bildades på moderlöken plockades bort, planterades ut på fältet och fick under några år växa till sig.

Man var emellertid inte helt utan oväntade gäster i odlingen. En odlare märkte att vissa lökar hade många fler sidolökar än andra. När han tittade på löken såg han att möss hade ätit ur en stor grop i moderlöken. Runt hålet hade nu en massa sidolökar bildats, många, många fler än med den normala metoden.

Mössen hade lärt honom hur man på snabbast möjliga sätt förökar hyacinter i större skala. I dag är just urgröpning av löken den vanligaste förökningsmetoden för hyacinter vilket gjort att priserna kan hållas mycket låga. Tacka musen för det!

Vanligaste julblomman
Hyacinten har en lång tradition hos oss. Tillsammans med julstjärnan är den vår vanligaste julblomma. Fram till jul njuter vi av 10 miljoner hyacinter. Förr var det vanligare att man själv drev fram dem. I dag köper vi dem färdiga; rosa Anne Marie och Pink Pearl, vita White Pearl, blå Atlantic och Delft´s blue.

Hyacinterna kan kosta allt emellan 10-25 kr, beroende på hur kraftig blomman blir. Detta är i sin tur beroende av lökstorlek och även till viss del drivningstemperatur. Ju svalare man driver hyacinten, desto tjockare blomstängel får man. De mindre är lämpliga i grupper där de placeras många tillsammans. De större blir fantastiska i hyacintglas som åter blivit högsta mode.

Hyacintglas användes förr att driva fram hyacinterna i. I dag kan vi köpa en förodlad hyacint i kruka, spola bort jorden och försiktigt peta ner de vita rötterna i hyacintglaset. Vatten påfylls så det går upp till lökbotten. Löken vilar sedan som i en skål i glaset.

Hyacinterna mår bäst om de placeras så svalt som möjligt och vattnas sparsamt. När den första blomstängeln blommat över kan den skäras av. Ofta kommer en stängel till som dock inte blir lika kraftig. Tycker man att hyacintstängeln blir för lång och vill tippa kan man gärna klippa av den och sätta i vas. Hyacinter är mycket fina som snittblommor och har lång hållbarhet.

  
Myten om hyacinten

Nästan alla blommor har en eller flera legender. Om hyacinten berättas att det var Hyakinthos, en skön yngling från Sparta, som genom sin för tidiga död gav upphov till blomman. Apollon skulle lära Hyakinthos kasta diskus. Dock bar det sig inte bättre än att Hyakinthos blev dödad av diskusen. Apollon sörjde honom djupt och där Hyakinthos blod droppade ner i marken växte sedan en hyacint upp.

Hyacinten kommer från främre Asien där den fortfarande växer vilt. Blommorna hos de vilda arterna är betydligt glesare än hos de sorter vi odlar i dag. På 1700-talet fanns inte mindre än 2 000 hyacintsorter i Holland. I dag är det färre men fortfarande producerar Holland nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha till jul.


Så här sköter du hyacinterna:

  • Köp hyacinter som visar knopp. Den kan gärna vara helt grön.
     
  • Hyacinterna kan stå både i fönstret och en bit in i rummet.
     
  • Vattna sparsamt.
     
  • Placera svalt nattetid så ökar hållbarheten.

Hyacinterna här hemma har nu

Lucka nr 15

Under dagens lucka gömmer sig ett julklapps tips .


Nämligen dessa fina plåtskyltar.

Som ni ser så finns de i 3 olika utföranden .
Pris endast 89:-

Kanon klipp !!!!


Lucka 14

Nu är det bara 10 dagar kvar till julafton.......
Kul tänker endel, panik känner andra .

Hr du svårt att hitta julklappar till förädrarna eller till gammelfaster ????

Vi kan hjälpa dig med det .................

Vi plockar ihop en ätbar present .


Fruktkorg
med lite smått och gott .


fruktkorg.jpg
Priser från 200:- och uppåt .
Man kan få välja om man vill ha något speciellt eller bara en vanlig fruktkorg med en flaska cider och lite godis .


Beställ gärna din korg så att du får en sådan du vill ha.


lucka 13

Idag är det lucia dagen och lite fint pudersnö har fallit .

När snön faller och det är kallt så blir det svårare för våra småfåglar att hitta mat.

Hos oss kan du hitta både fågelfrö,talgbollar  och kärvar.
 



Vi säljer även fina fågelhus .


Dessa fina i zink finns i två storlekar. Pris 299:- och 109.-


Vi har även i trä och en som man sätter fast ett äpple eller en talgboll.


... -foto, Hägnan 1996, Kärve Kärvar säljer vi för 35:-

Lucka 12

Idag är det lussedagen .
Så tänk på att ladda med godis till alla lussegubbar.
Något som är som godis för endel är



GRÖNKÅL

Grönkål (B. oleracea var. acephala), även kallad bladkål, är en varietet av arten kål med mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad på utdragna stänglar. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein.

Grönkål är vinterhärdig, kan stå ute i snö och skördas efter behov; den blir även mildare i smaken efter några frostnätter.

Vanligt förekommande på julbordet, som dekoration, i hela Sverige. I södra Halland är den ännu viktigare eftersom den är huvudingrediensen i långkål, ett av julbordets måsten för hallänningar.





Ingredienser till Långkål grönkål:

ca 10 portioner grönkål långkål
  • 1 kg grönkål
  • Skink-, höns- eller grönsaksbuljong
  • 5 msk smör (margarin eller olivolja går också bra)
  • 5 dl grädde
  • Salt, socker och vitpeppar

Så här lagar du Långkål grönkål:

 

  1. Plocka av bladen och skär bort den grova stammen. Koka upp buljong och förväll bladen i 15 minuter. Ta upp och låt svalna. Skär kålen i fina strimlor.
  2. Grönkålen kan du nu ha i kylen och ta fram när du önskar laga till den.
  3. Stek den strimlade grönkålen i smör i en stor kastrull i 15 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
  4. Tillsätt grädde samt smaka av grönkålen med salt, socker och peppar.
  5. Många gillar också att smaksätta grönkålen med ex. sirap, ättika och timjan.

Passar till julbordet eller bara som en grönsaksrätt till maten .

 



Lucka nr 11

Under Lucka nr 11 så hittar vi en alldeles bedårande söt liten julflicka/tomteflicka



Hon hängs upp i ett litet snöre , på dörren eller bara inne på väggen .
Hjärtat går att snurra på och på andra sidan så står det Merry Christmas .


Finns även en lite mindre modell , har dock liten annan utformning.

Denna stora på bilden kostar 129:- och den lilla kostar 79:-


Skynda på för att införskaffa en sådan här liten sötnos , begränsat antal......


GRAPE

Nu har äntligen Florida Grapen kommit

Så till alla er som har väntat .... kom och köp !!!!



Pris 24.90/kg

Lucka nr 10


Under Dagens lucka hittar vi

Tulpaner


Säsongens första tulpaner har kommit in .
Nu inför julen så är färgerna vita och röda .
Tulpanerna komer från en odling i Eskilstuna ,så de är svenskodlade.

Priset ligger runt 55:-/10-pack



Det är allt något visst med de allra första tulpanerna .

Lite Fakta Om Tulpaner

Släktet kommer ursprungligen från södra Europa, norra Afrika och delar av Asien. Den största artrikedomen finns i Pamir och på stäppområdena i Kazakstan.

Trädgårdstulpanen kom till västra Europa från Osmanska riket på 1500-talet. Till Holland, tulpanernas land framför alla andra, kom den med Carolus Clusius, en schweizare som kallades till chef för den nygrundade botaniska trädgården i Leiden 1590. Han försökte förgäves hindra att hans exklusiva växter spreds; snart hade så många lökar stulits att det växte upp en stor industri med lökförsäljning. I 1600-talets Holland blev tulpaner otroligt eftertraktade och det utbröt en hänsynslös spekulationsmarknad. En enda tulpanlök kunde i extrema fall inbringa summor på flera tusen gulden, motsvarade en tredjedels normal årslön. Denna spekulativa finansbubbla sprack med tiden och kallas för tulpanmani. Fortfarande är tulpaner starkt förknippade med Nederländerna där man varje år anordnar tulpanfestivaler.

Exakt när tulpanen kom till Sverige är ovisst, men den första som dokumenterade tulpanodling var Olof Rudbeck d.ä. som tog med sig frön och lökar från en resa till Holland. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.

De tulpaner som var mest populära på 1600-talet var polkagrisrandiga och enkelblommande.







Lucka nr 9

Idag är det Anna dagen och då skall man lägga lutfisken i blöt .
Men eftersom vi inte säljer lutfisk så tänkte vi att under dagens lucka så döljer sig några barriga saker ...........

enbuske

Ene buskar

Lite fakta om denna växt

Ensläktet (Juniperus) är ett växtsläkte av träd och buskar inom familjen cypressväxter. Släktets systematik är omdiskuterad och mellan 50-67 arter förs hit. Enar förekommer över hela norra halvklotet; från Arktis till tropiska Afrika i den palearktiska regionen och till Centralamerikas bergskedjor i den nearktiska regionen.

Enbär används vid produktion av gin och genever och vid bryggning av sahtiöl. Enbär användes även för att krydda öl innan humlet kom i generellt bruk.

Denna text kom från Wikipedia.




Vi säljer nu Enar i många olika storlekar . Allt från den 1,5 meters höga till den mini mini lilla busken .
Enen används mycket till julplanteringar då det påminner oss mycket om julgranen , fast den är lättare att hantera då den inte sticks .
Enen behöver ganska mycket vatten då den har lätt att torka ut i rumstemperatur.När den torkar ut så dör hela plantan och den börjar barra.



Julblomster. Plantera ...

Lucka nr 8

Under lucka nr 8 gömmer sig en riktig smaksensation .

Här nedan följer en text som är tagen från vår leverantör.

Söker du annorlunda smaker? Vad sägs om vår saltserie? Den består av sex olika salta chokladkakor med olika kakaohalter och även med saltlaktrits och oliv med salt. Varför inte prova en ljus choklad med havssalt från Italienska Cervia som du kopplar till en Islaywhisky, tequila eller ett gott dessertvin. LÁrtigiano har också chokladkakor med kardemumma, lavendel, ingefära, kanel m m.

 


Om man är lite tveksam så finns det små bitar att köpa för 5:-.
Passar även bra som en choklad bit till kaffet.

De "stora " chokladkakorna kostar 49:-


Lucka 7

clementiner_1191337387 ... 

Clementiner  Citrus reticulata Småcitrus-gruppen
Genom korsning mellan mandarin och pomerans uppkom clementinen år 1902. Frukten har döpts efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clément.


Clementinen har orange skal och fruktkött. Smaken är intensiv, söt och uppfriskande. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna lätta att skala. De är nästan alltid kärnfria.


Det importeras clementiner från Marocko och Spanien från november till in i mars.

Just nu har vi Maroc clementiner i vårt sortiment .

... Mandariner vs. clementiner


Mandarinen var den allra första av de små citrusfrukterna som vi blev bekanta med. Den importeras i väldigt begränsad omfattning, eftersom frukterna har många kärnor. Konsumenten föredrar mer de kärnfattiga/kärnfria sorterna.

Man kan även tilllaga clementiner  här kommer ett exempel ..... 


Clementinsoppa med fruktspett

Svårighetsgrad: Medel

4 port.
 
2 kg clementiner
0,5 kg socker
1 dl vatten
1 vaniljstång
4 färska dadlar
1 liten klase gröna vindruvor
4 bitar ananas
1 färskt fikon
1 mango
 

Gör så här:
Pressa clementinerna och sila saften genom silduk.

Smält sockret med vattnet till gyllenbrun färg. Om karamellen stelnar tillsätt lite mer vatten. Lägg i vaniljstången och sjud ca 10 minuter. Tag upp vaniljstången och skrapa av fröna, de ska vara med i soppan. Sila och kyl av sockerlagen.

Blanda sockerlagen med clementinsaften.

Skär frukten i bitar och trä upp på träspett. Servera fruktspetten till soppan.

Clementinsoppa med fruktspett


Lucka nr 6

Under lucka nr 6 döljer sig en goding .........




En Panettone , en Italiensk fruktkaka som i detta fall ligger i en jätteläcker plåtburk.

Kakan väger 1 kg och ser ut som en jättemuffins . Smaken är åt vanilj hållet och frukten är apelsin och russin .


Så här stor det om den på Wikipedia

Panettone är en italiensk julkaka, särskilt förekommande i Milano. Fyllningen i panettonen varierar men är ofta fylld med kanderad apelsin, citronskal och russin.

Vi brukar skiva upp den och ha den till fruktsallad och grädde.



När man har ätit upp kakan så har man ju alltid den fina burken kvar .

Priset är 135:-


Vi har den även i liten format då dock i pappersask.

Priset på den är 32:-




Julstämplar

Då har vi fått in lite nya  omonterade julstämplar.
Kom in och titta eller varför inte införskaffa någon ny stämpel till julkortstillverkningen .


<!-- 0991 -->  Avlång text stämpel  Pris 29:-




<!-- 09957 -->Text stämpel i "gotisk" stil  pris :35:-

<!-- 031 -->Släde o renar En klassisk julbild  Pris 29:-

<!-- 0022 -->Litet tomteansikteEn liten tomte i miniformat .Pris 10:-

<!-- 0026 -->TomtebabeJulbabe , en pinuppa som tomte ...... varför inte ??? =)
                              Pris 59:-

Lucka nr 5

Glögg



Glödgat vin

Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden. Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vin, av hälsoskäl eller som smakförbättrare. Gustav Vasa höll sig med en egen blandare av Claret, bestående av rhenskt vin, socker, honung och kryddat som kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor m.m.

År 1609 dök uttrycket ”glödgat vin” upp för första gången. Namnet syftar på tillverkningsmetoden, där en sockertopp dränktes in i cognac och antändes, varpå smältande socker rann ner i brygden och gav sötma åt glöggen.

I Sverige växte glöggens popularitet under 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg. Det fanns både vinglögg och en starkare variant som kallades cognacsglögg eller julglögg. Man började förknippa glöggen med julfirandet och dekorerade etiketterna med tomtenissar som kokade eller smakade på den rykande drycken.

Vi saluför glögg i vår butik .
De sorter som vi har är

Jakt glögg

Inte så söt glögg du den är gjord på bla.blåbär och lingon

Sockertoppsglögg



Sedan så har vi Hjortronglögg och gyllenglögg som är gjord på enbär och rönnbär.





Lucka nr 4

Fikon

Vissa frukter hör julen till . Endel färska och endel torkade .

Fikon har vi i vårt sortiment både som färsk och som torkad i lösvikt .  De torkade är riktigt saftiga och goda, kommer från Turkiet . 

Nedan följer lite information om Fikon 

Fikon (Ficus carica) är en art inom fikussläktet och familjen mullbärsväxter, som växer i södra delen av Europa samt i länder kring Arabiska halvön. Dess frukter är ätliga och benämns i allmänhet med samma namn som trädet.


Fikon bildar lövfällande buskar eller träd till 10 meter höga. Barken är grå och slät, grenarna bruna eller gröna, något håriga. Bladstälkarna blir upp till 10 cm långa, Bladskivorna blir cirka 35-35 cm med 3-5, eller upp till 7 flikar med rundade spetsar, hjärlik bas. De är tunna till något läderartade, sträva på ovansidan, korthåriga på undersidan. Frukterna, fikonen, runda till päronformade, till 8 cm i diameter, gula till purpurfärgade, kala eller något håriga. 



Torkade fikonfrukter säljs ofta till jul. De är bruna, platta och smakar sött. Konserverade fikon är gula och säljs i glasburkar marinerade med cognac. Dessa äts till efterrätt tillsammans med lättvispad grädde. Omogna fikon är inte goda och innehåller en mjölksaft, som blir socker när fikonen mognar. Därför säljs fikon alltid mogna.


Med det berömda fikonlövet skylde Adam och Eva i Första Moseboken sin nakenhet.







Färska fikon kan man använda både till förrätter,desserter och varmrätter.

Här kommer ett recept från www.recept.nu

  

Gorgonzolafyllda grillade fikon
 med pinjenötter och parmaskinka

 

Fantastiskt vacker och god förrätt. Gör några extra, det är alltid någon som vill ha fler än ett av de grillade fikonen fyllda med gorgonzola som serveras med pinjenötter och parmaskinka.

- Beräknas för ca 6 personer.

 

Färdigt på 15 min
Ingredienser

 10 st färska fikon
 200 g gorgonzola
 10 skivor parmaskinka
olivolja till grillpannan
1 påse pinjenötter
 3 msk flytande honung
 4 msk olivolja
 3 msk balsamvinäger, vit

Gör så här

1. Skär ett kryss i varje fikon och öppna det. Fyll dem med en klick gorgonzola.

2. Linda runt parmaskinken så att fikonen håller ihop.

3. Hetta upp en grillpanna på spisen. Grilla fikonen runt om i några minuter tills osten smälter och skinkan blivit knaprig. Lägg upp de grillade fikonen på ett fat.

4. Rosta pinjenötterna i en torr inte alltför het panna.

5. Ringla ner lite honung i varje fikon. Droppa över olivolja och balsamvinäger och strö till sist över pinjenötterna.

 

Gorgonzolafyllda grillade fikon med pinjenötter och parmaskinka

 
Torkade fikon används oftast i desserter och i bröd , men man kan även lägga in dem i olika "lagar".
Här kommer ytterligare ett recet från www.recept.nu .

Fikon i Glögg

 

Ingredienser

500 500 g torkade fikon
1 1 liter vatten
4 4 dl strösocker
2.5 2.5 dl starkvinsglögg (2-3 dl)
4.5 4.5 st kardemummakärnor (4-5st)
1 1 bit torkad ingefära (liten bit)
1 1 st kanelstång
1.5 1.5 st stjärnanis (1-2 st)
rivet skal från ½ citron

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser utom fikonen.

2. Låt lagen koka ihop i 5-10 min.

3. Lägg i fikonen och låt koka försiktigt i 8-10 min.

4. Fikonen ska vara mjuka, men hela.

5. Låt svalna i lagen.

6. Servera med lättvispad grädde.


Lucka nr 3

Jul är den årsstid vi tänder mest jul .

Fakta om ljusets historia följer här nedan

Sedan 1400-talet hade man använt ljus av talg eller vax för att lysa upp under dygnets mörka timmar. Dessa talgdankar gav dock inte så mycket ljus och både droppade och osade, bivaxljusen var en dyrbar lyxvara, och användes bara av de riktigt rika.

I början av 1800-talet upptäckte den franske kemisten Michel Chevreul att talg och feta oljor är blandningar av fast fett (stearin och margarin) samt flytande fett (oelin). Han experimenterade länge för att kunna separera de olika fetterna. Året 1825 kunde han söka patent på sin metod och stearin ljus kunde produceras i större skala.

År 1837 såg industrimannen och Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta stearinljus på sin resa till London. Han blev imponerad och tog kontakt med den unge kemisten Johan Michaelsson som intresserat sig för separation av fett. Hierta bekostade inköp av utrustning och 1838 ställdes den första maskinen upp i en byggnad på Liljeholmen i Stockholm.

Svenskarna var dock tveksamma till att stearinljus var lika bra som vaxljus och mycket bättre än talgdankar. Ljus var fortfarande dyra men Johan M. förfinade metoderna och man fick ut mer stearin ur samma mängd fett, då blev ljusen billigare och försäljningen ökade.

Under början av 1900-talet minskade försäljningen när det elektriska ljuset gjorde sitt intåg i landet, och de förbättrade fotogenlamporna gav ju ett starkare ljus.

På 1960-talet vände trenden och man började använda ljus som stämningshöjare.


Denna text är tagen från VIO Ljusfabrik AB

Hos kan du köpa denna fina ljus arrangemang för endast 110:-


Lucka nr 2

Julstämplar !

Det är inför julen som det pysslas mest och ett sätt är att göra sina egna julkort .

Det finns 3 olika sorters stämplar i vår butik .

Monterad gummistämpel .

monterade_på_träkloss
Oftast är den monterad på en träkloss.

Clearstamps .



Då sitter oftast stämplarna på ett plast ark och man köper hela set.

För att kunna stämpla så behöver man akrylblock som man fäster clearstampsen på så att det blir lättare att hantera och mycket bättre resultat.


Omonterad gummistämpel

Tomteansikte från stämpelbodens julkit

Används  på samma sätt som clearstamps med akrylblock .

Tycker man att det är roligt och stämpla och vill ha många olika motiv så kan jag rekomendera att använda clearstamps och omonterade gummistämplar.
Det blir en lite högre kostnad första gången då man köper akrylblock å sånt men sedan så blir det mycket billigare.

Stämpla lugnt i julkortsfixandet ..........



*******************Julkalendern börjar idag !!!

Lucka 1



Julstjärnor!!

I butiken har vi alla storlekar av julstjärnor

Från 15:- till 160:-

Julstjärnor är robusta och lätta att sköta.
Likväl finns det några grundläggande regler att komma ihåg
 när du ska köpa och sköta dina julstjärnor för att de ska frodas
och förbli vackra – så att du kan njuta av dem så länge som möjligt.
 
Om du följer dessa tips kommer de färgglada högbladen att
skimra långt efter julhelgerna – de kan till och med lysa ända fram till påsk!
Under de här månaderna sker en naturlig förändring där julstjärnan
 övergår till en dekorativ och frodig grön krukväxt.
Det nya utseendet gör sig bra även under sommaren.


 

Köptips

Mest avgörande är att välja en livskraftig planta:
 
 
  • Titta efter en tjock bas med friska
  • gröna blad under de färgrika högbladen.
    Högbladen är de som skapar själva
    stjärnformen.
    Ihoprullade, gula eller skadade blad eller
    knoppar visar att blomman har blivit dåligt skött.
     

  • De gulgröna knopparna mellan
  • de färgade högbladen är ett tecken på
    plantans fräschhet. De ska vara i knopp.
     

  • Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt.
  • Vid dessa fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad
     och rotskador kan ha uppstått.
     

  • Julstjärnor är känsliga mot kalla temperaturer,
  • men reaktionen på en köldchock syns först efter några dagar.
    Bladen börjar då falla av tills plantan är helt bar. '
    Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem.
    Köp aldrig plantor som säljs utomhus!
     

  • Var försiktig vid transporten hem: om blad skadas eller
  • trillar av kan mjölksaften som sipprar ut ge osynliga fläckar på bladen. 
     

    Skötselråd

    Med kärleksfull skötsel kan du njuta länge av din julstjärna.
     

  • Idealisk placering: en ljus, varm plats
  • med cirka 20° C – även nära värmekälla.
     

  • Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten
  •  finns kvar i krukan.
    Vattna endast när jorden är nästan torr –
    gärna med ljummet vatten
     

  • Tillför inte näring under blomningstiden.
  • Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden.
     

  • Vill du få tillbaka de färgrika högbladen till nästa jul
  • måste du hålla plantan komplett mörkt minst tolv timmar
     om dagen under flera veckor.
    En stor pappkartong kan användas till att skapa en "kort dag". 
     

    Ett extra tips

  • Julstjärnor som snittblommor:
  •  Förslut julstjärnornas snittytor genom att snabbt doppa
     dem i kokande vatten eller håll dem över en ljuslåga.
    Detta hindrar växtsaften från att sippra ut. 
      
     


    RSS 2.0