Lucka nr 4
Vissa frukter hör julen till . Endel färska och endel torkade .
Fikon har vi i vårt sortiment både som färsk och som torkad i lösvikt . De torkade är riktigt saftiga och goda, kommer från Turkiet .
Nedan följer lite information om Fikon

Fikon (Ficus carica) är en art inom fikussläktet och familjen mullbärsväxter, som växer i södra delen av Europa samt i länder kring Arabiska halvön. Dess frukter är ätliga och benämns i allmänhet med samma namn som trädet.
Fikon bildar lövfällande buskar eller träd till 10 meter höga. Barken är grå och slät, grenarna bruna eller gröna, något håriga. Bladstälkarna blir upp till 10 cm långa, Bladskivorna blir cirka 35-35 cm med 3-5, eller upp till 7 flikar med rundade spetsar, hjärlik bas. De är tunna till något läderartade, sträva på ovansidan, korthåriga på undersidan. Frukterna, fikonen, runda till päronformade, till 8 cm i diameter, gula till purpurfärgade, kala eller något håriga.
Torkade fikonfrukter säljs ofta till jul. De är bruna, platta och smakar sött. Konserverade fikon är gula och säljs i glasburkar marinerade med cognac. Dessa äts till efterrätt tillsammans med lättvispad grädde. Omogna fikon är inte goda och innehåller en mjölksaft, som blir socker när fikonen mognar. Därför säljs fikon alltid mogna.
Med det berömda fikonlövet skylde Adam och Eva i Första Moseboken sin nakenhet.
Färska fikon kan man använda både till förrätter,desserter och varmrätter.
Här kommer ett recept från www.recept.nu
Gorgonzolafyllda grillade fikon
med pinjenötter och parmaskinka
Fantastiskt vacker och god förrätt. Gör några extra, det är alltid någon som vill ha fler än ett av de grillade fikonen fyllda med gorgonzola som serveras med pinjenötter och parmaskinka.
- Beräknas för ca 6 personer.
Färdigt på 15 min
Ingredienser
10 st färska fikon
200 g gorgonzola
10 skivor parmaskinka
olivolja till grillpannan
1 påse pinjenötter
3 msk flytande honung
4 msk olivolja
3 msk balsamvinäger, vit
Gör så här
1. Skär ett kryss i varje fikon och öppna det. Fyll dem med en klick gorgonzola.
2. Linda runt parmaskinken så att fikonen håller ihop.
3. Hetta upp en grillpanna på spisen. Grilla fikonen runt om i några minuter tills osten smälter och skinkan blivit knaprig. Lägg upp de grillade fikonen på ett fat.
4. Rosta pinjenötterna i en torr inte alltför het panna.
5. Ringla ner lite honung i varje fikon. Droppa över olivolja och balsamvinäger och strö till sist över pinjenötterna.

Torkade fikon används oftast i desserter och i bröd , men man kan även lägga in dem i olika "lagar".
Här kommer ytterligare ett recet från www.recept.nu .
Fikon i Glögg
Ingredienser
500 500 g torkade fikon
1 1 liter vatten
4 4 dl strösocker
2.5 2.5 dl starkvinsglögg (2-3 dl)
4.5 4.5 st kardemummakärnor (4-5st)
1 1 bit torkad ingefära (liten bit)
1 1 st kanelstång
1.5 1.5 st stjärnanis (1-2 st)
rivet skal från ½ citron