Lucka nr 3

Jul är den årsstid vi tänder mest jul .

Fakta om ljusets historia följer här nedan

Sedan 1400-talet hade man använt ljus av talg eller vax för att lysa upp under dygnets mörka timmar. Dessa talgdankar gav dock inte så mycket ljus och både droppade och osade, bivaxljusen var en dyrbar lyxvara, och användes bara av de riktigt rika.

I början av 1800-talet upptäckte den franske kemisten Michel Chevreul att talg och feta oljor är blandningar av fast fett (stearin och margarin) samt flytande fett (oelin). Han experimenterade länge för att kunna separera de olika fetterna. Året 1825 kunde han söka patent på sin metod och stearin ljus kunde produceras i större skala.

År 1837 såg industrimannen och Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta stearinljus på sin resa till London. Han blev imponerad och tog kontakt med den unge kemisten Johan Michaelsson som intresserat sig för separation av fett. Hierta bekostade inköp av utrustning och 1838 ställdes den första maskinen upp i en byggnad på Liljeholmen i Stockholm.

Svenskarna var dock tveksamma till att stearinljus var lika bra som vaxljus och mycket bättre än talgdankar. Ljus var fortfarande dyra men Johan M. förfinade metoderna och man fick ut mer stearin ur samma mängd fett, då blev ljusen billigare och försäljningen ökade.

Under början av 1900-talet minskade försäljningen när det elektriska ljuset gjorde sitt intåg i landet, och de förbättrade fotogenlamporna gav ju ett starkare ljus.

På 1960-talet vände trenden och man började använda ljus som stämningshöjare.


Denna text är tagen från VIO Ljusfabrik AB

Hos kan du köpa denna fina ljus arrangemang för endast 110:-


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0