Lucka 7
Clementiner Citrus reticulata Småcitrus-gruppen
Genom korsning mellan mandarin och pomerans uppkom clementinen år 1902. Frukten har döpts efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clément.
Clementinen har orange skal och fruktkött. Smaken är intensiv, söt och uppfriskande. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna lätta att skala. De är nästan alltid kärnfria.
Det importeras clementiner från Marocko och Spanien från november till in i mars.
Just nu har vi Maroc clementiner i vårt sortiment .
Mandarinen var den allra första av de små citrusfrukterna som vi blev bekanta med. Den importeras i väldigt begränsad omfattning, eftersom frukterna har många kärnor. Konsumenten föredrar mer de kärnfattiga/kärnfria sorterna.
Man kan även tilllaga clementiner här kommer ett exempel .....
Clementinsoppa med fruktspett
Svårighetsgrad: Medel |
4 port. |
2 kg clementiner |
0,5 kg socker |
1 dl vatten |
1 vaniljstång |
4 färska dadlar |
1 liten klase gröna vindruvor |
4 bitar ananas |
1 färskt fikon |
1 mango |
Gör så här:
Pressa clementinerna och sila saften genom silduk.
Smält sockret med vattnet till gyllenbrun färg. Om karamellen stelnar tillsätt lite mer vatten. Lägg i vaniljstången och sjud ca 10 minuter. Tag upp vaniljstången och skrapa av fröna, de ska vara med i soppan. Sila och kyl av sockerlagen.
Blanda sockerlagen med clementinsaften.
Skär frukten i bitar och trä upp på träspett. Servera fruktspetten till soppan.