Lucka 12

Idag är det lussedagen .
Så tänk på att ladda med godis till alla lussegubbar.
Något som är som godis för endel är



GRÖNKÅL

Grönkål (B. oleracea var. acephala), även kallad bladkål, är en varietet av arten kål med mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad på utdragna stänglar. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein.

Grönkål är vinterhärdig, kan stå ute i snö och skördas efter behov; den blir även mildare i smaken efter några frostnätter.

Vanligt förekommande på julbordet, som dekoration, i hela Sverige. I södra Halland är den ännu viktigare eftersom den är huvudingrediensen i långkål, ett av julbordets måsten för hallänningar.





Ingredienser till Långkål grönkål:

ca 10 portioner grönkål långkål
  • 1 kg grönkål
  • Skink-, höns- eller grönsaksbuljong
  • 5 msk smör (margarin eller olivolja går också bra)
  • 5 dl grädde
  • Salt, socker och vitpeppar

Så här lagar du Långkål grönkål:

 

  1. Plocka av bladen och skär bort den grova stammen. Koka upp buljong och förväll bladen i 15 minuter. Ta upp och låt svalna. Skär kålen i fina strimlor.
  2. Grönkålen kan du nu ha i kylen och ta fram när du önskar laga till den.
  3. Stek den strimlade grönkålen i smör i en stor kastrull i 15 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
  4. Tillsätt grädde samt smaka av grönkålen med salt, socker och peppar.
  5. Många gillar också att smaksätta grönkålen med ex. sirap, ättika och timjan.

Passar till julbordet eller bara som en grönsaksrätt till maten .

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0