Granatäpple

Granatäpple är en riktigt nyttig frukt
Granatäpplen är svåra att äta som de är men juicen blir allt mer populär liksom granatäpplen som smaksättning i livsmedel. Juicen är rik på flera typer av antioxidanter och en del forskning pekar på att den kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och kanske vara bra vid prostatacancer.

Granatäpplen har odlats länge i Centralasien, Georgien Armenien och runt Medelhavet. Frukten äts sällan som den är p.g.a. av det hårda skalet och de många skiljeväggarna. Fruktkött finns på de många små kärnor och kan pressas eller skrapas ur frukten.

Laga mat med granatäpple

Oftast gör man juice av granatäpplen. Det syrliga fruktköttet kan också användas i sallader och desserter. I Mellanöster används granatäpplen också i kött- och fisksåser. Smaken kan gå från söt till kraftigt sur men är oftast svagt syrlig.

Att fruktköttet och juicen är rosa gör att den används för färgsättning. Grenadin som färgsätter drinkar tillverkas traditionellt av just granatäpplen.

Att skala granatäpple

Granatäpplen kan också snittas upp längst frukten och vändas ut och in vilket gör det enkelt att få loss kärnorna eller göra juice:

Granatäpplen kanske saktar ner prostatacancer

Forskare vid University of California i Los Angeles genomförde en studie på 50 män som genomgått antingen operation eller strålning mot prostatacancer, men fått en ökning av PSA i blodet efter behandlingen, vilket tyder på att cancern kommit tillbaka. Vid både prostatacancer, och också ofarlig godartad prostataförstoring, ökar PSA i blodet förhöjt.

Granatäpple hör till de frukter och bär som ofta kallas för superfrukter. Dessa tros vara särskilt nyttiga:

 

Forskarna tittade på något som kallas dubblingstiden. Dubblingstiden är den tid som det tar för PSA-värdet att fördubblas i blodet. Dubblingstiden anses ge en indikation på hur prostatacancern utvecklas. Patienter med kort dubblingstid löper ökad risk att avlida av prostatacancern.

Granatäppeljuice ökade dubblingstiden

Den genomsnittliga dubblingstiden antas vara 15 månader. Genom att ge försökspersonerna juice från granatäpplen ökade dubblingstiden till 54 månader:

- Det är en stor skillnad. Jag var överraskad när jag såg en sådan förbättring i PSA-värdena. Vi kan ge äldre män mellan 65 och 70 som har behandlats för prostatacancer juice från granatäpplen och det kan bli möjligt för dem att överleva sin risk för att dö av sin cancer. Vi hoppas att vi kan hindra eller försena behovet av annan behandling som hormoner och cellgifter vilka båda ger skadliga biverkningar, förklarar Dr. Allan Pantuck som är associerad professor i urologi vid University of California, Los angeles och forskare vid Jonsson Cancer Center och huvudförfattare för forskningsartikeln i ett förberett uttalande.

- Detta är inte ett botemedel, men vi kanske kan förändra det sätt som prostacancern växer på. Vi känner ännu inte till den specifika faktorn bakom denna respons, men det blir nästa mål i vår forskning. Vi vill reda ut vilken väg för cellsignaler som kanske påverkas, och vad som gör att PSA-värdet stabiliseras, förklarar Pantuck.

Studien publicerades i Clinical Cancer Research.

Antioxidanter i granatäpple

Granatäpple innehåller rikligt av antioxiderande polyfenoler. Där finns särskilt en typ av tanniner kallad punicalaginer som anses stå för en stor del av den antioxiderande effekten som granatäpplen har. Från punicalaginerna bildas i alla fall delvis den något mer välkända antioxidanten ellaginsyra.

Andra antioxidanter i granatäpplen inkluderar karotener, C-vitamin, gallokatekin och antocyaniner. Det är antocyaninerna som ger granatäpplen den rosa färgen. Den antioxidativa kapaciteten, ORAC, för juice är 10 500 per 100 g vilket är tämligen högt och ungefär jämförligt med blåbär, grönt te, tranbär m.fl.
Vitaminer och mineraler

Granatäpplen innehåller en del C-vitamin och kalium och inte särskilt mycket av övriga vitaminer och mineraler:

Näringsämne Per 100 g
B1-vitamin 0,030 mg
B2-vitamin 0,063 mg
B3-vitamin 0,300 mg
B5-vitamin 0,596 mg
B6-vitamin 0,105 mg
Folsyra 6 μg
C-vitamin 6,1 mg
Kalcium 3 mg
Kalium 259 mg
Järn 0,30 mg
Magnesium 3 mg
Zink 0,12 mg
USDA Nutrient database.

Mer nyttigt med granatäpplen

En del forskning pekar på att granatäpplen, liksom många andra frukter och bär, kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Studier pekar på att granatäpplen kan motverka högt blodtryck och minska inlagring av plack i blodkärlen.

I en liten studie visade sig ett extrakt gjort av granatäpplen vara lite bättre än det antiseptiska medlet klorhexidin mot plack (beläggning) på tänderna.

Grenadin kommer från granatäpplen

Grenadin är en sirap gjord av juicen från granatäpplen som används för smaksättning bl.a. i cocktailes. I drinkar ger grenadin smak och färg. Även många alkoholfria drinkar finns och en enkel är lite grenadin i kallt vatten med is.

Namnet kommer från franskas grenade som betyder granatäpple.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0