Rotfrukter
På senare tid så har det jublivit poppis att äta rotfrukter och då inte bra de vanliga sorterna .
Nu har vi i butiken lite special rotfrukter så som gulbetor,polkabetor,lila morot,gul morot och vit morot .
Passa på och frossa i nyskördade rotfrukter, gott att ugnsrosta bland annat .
Här kommer lite fakta om gulbeta och polka beta .
Gulbeta
Beta vulgaris, Rödbeta-gruppen
Gulbetan är nära släkt med vår vanliga rödbeta och används
på samma sätt. Det är en gammal kulturväxt som blivit populär på senare år.
Gulbetan är rödorange på utsidan men är riktigt gulfärgad inuti.
Den vackra gula färgen finns kvar även efter kokning.
Gulbetans smak är densamma som hos rödbetan.
Gulbetor kan kokas hela och serveras med smör eller
vinägrett, kan mixas till puré, ugnsbakas hela i aluminiumfolie
eller skalade och skurna i klyftor, eller rivas till råkost.
Svenska gulbetor finns aug/sept-dec/jan, resten av året import från Holland.
Alla betor ska förvaras kallt, +2-4°.
Betor med blast bör avblastas, eftersom blasten tar näring och vatten från roten.
Polkagrisrödbeta/ Chioggia
Beta vulgaris, Rödbeta-gruppen
Polkagrisrödbetan ser ut som en rödbeta utanpå men när
den delas är den röd- och vitrandig. Den är mycket dekorativ,
t ex råriven eller finstrimlad i en sallad med sting, eller tunt skivad
serverad med en vinägrettsås. Den starka färgkontrasten
försvinner vid kokning och betan blir rosa i färgen.
Smaken är mildare än den vanliga rödbetan.
Förvaras i kylskåp.
Det finns svenska polkagrisrödbetor under
oktober till december/januari. I övrigt importeras den från bl a Italien och Holland.