Svampar

Vi saluför tre olika svampar i butiken .
Här kan du läsa om dem 

Portabella

 

Agaricus bisporus
Portabella kommer ursprungligen från Italien och är en utvuxen champinjon, ca 10-12 cm i diameter. Den längre växttiden gör att den har en mer fyllig och aromatisk smak. Köttet är fast och torrt och förlorar inte lika mycket vätska vid tillagning som t ex champinjonen.


I bl a USA har Portabella en stor marknad. Den äts tillagad, inte rå, i t ex såser, stuvningar, pastarätter eller fylld och gratinerad i ugnen.


Förvaras i papperspåse i kylskåp.


Odlas i Sverige, men importeras även från bl a Holland.

 

 Ostronskivling

 

Pleurotus ostreatus
Den grupp av svamp som ostronskivling tillhör finns vitt utbredd över stora delar av världen. Ostronskivlingarna är stora och köttiga, foten är kort. På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller och mellan dem bildas färglösa sporer. Hatten har ostronliknande form, den är öppen och kanterna bör vara böjda nedåt. Alla ostronskivlingar växer på ved eller halm, nu ofta i odlingar.


Ostronskivling har kraftigare smak än champinjon. Hela svampen är ätlig. Roten putsas och svampen borstas eller sköljs under rinnande vatten. Den används som annan svamp.


Förvaras kallt, 0-4°.


Vi har tillgång till ostronskivling hela året, svensk eller importerad.

 

Champinjon

 

Agaricus bisporus
Champinjonen finns vild i skog och mark. På 1700-talet började man i Frankrike odla champinjoner. Numera odlas de över hela världen och är den mest utbredda svampen.


Det finns champinjoner hela året, svenska och importerade från bl a Danmark, Holland och Polen.


Man äter både den knubbiga vita hatten och foten. Smaken är mild och fint aromatisk. Champinjoner är goda att steka i smör eller i olja tillsammans med lök och andra grönsaker. Champinjoner passar också bra i grytor, stuvningar och soppor. Om man skall använda råa champinjoner i sallad skall man skölja svampen väl, under rinnande vatten, innan den skivas och läggs i salladen.


Idag finns flera olika sorters champinjoner: vit sluten champinjon, vit öppen champinjon (kallas ibland gourmetchampinjon), brun sluten champinjon (kallas ibland kastanj- eller skogschampinjon) och brun öppen champinjon (kallas ibland Portabella eller Crimini som är något mindre) En champinjon behöver alltså inte vara vit och den kan vara stor eller liten. När hatten på champinjonen släpper från foten, så att lamellerna blir synliga, får champinjonen en mycket fyllig smak.


Champinjoner förvaras i kylskåp, +2-4°, gärna i papperspåse. Det gör inte så mycket om de torkar något, smaken finns kvar ändå.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0