Svartrötter

Svart rötter eller fattigmanssparris som man även kallar dom, är en bortglömd delikatess.

Den har odlats som föda mycket länge och kom till Sverige första gången någon gång mellan 1600 och 1650. Då var den ganska sällsynt i Sverige och odlades mest i större trädgårdar (dvs hos adeln).

Runt 1700 blev svartroten allmän och odlades nästan i var mans trädgård. Detta höll i sig under hela 1800-talet men sedan under 1900-talet händer det något. När man gör en uppteckning av namnsorter under slutet av 1960-talet så har antalet arter minskat radikalt och hos många fröfirmor har svartroten helt försvunnit ur växtlistorna. Under 1990-talet återupptäcks svartroten och antalet sorter börjar nu öka igen.

På svenska har roten kallats för fattigmanssparris, bondsparris och scortzonera.
Den har även kallats för ringormsrötter i södra Sverige.


Användning: Roten innehåller en vit mjölksaft som mörkfärgas av luftens syre.
Rötterna bör därför läggas i mjölkblandat vatten  eller med citron sedan de skalats för att inte
mörkna innan de kokas. Man kan också koka rötterna med skal och därefter skala dem.
Rötterna kokas nätt och jämnt mjuka och äts med smör eller hollandaissås.
Smaken är mild och fin och påminner lite om sparris.
Kokta kalla svartrötter i vinägrettsås är också goda.
De kan användas som alla andra rotsaker i soppor, grytor och gratinerade.


Försäljningsperiod:
Hela året. Svenska september-oktober. Resten av året import från bl.a Belgien och Holland.


Gratinerad svartrot

400-500g svartrötter,
3 msk riven ost,
smör,
salt och peppar.

Skala rötterna med potatisskalare.
Skär dem i decimeterlånga bitar.
Skall de inte genast kokas så lägger du dem i kallt citronvatten.
Sätt ugnen på 225 grader.

Koka rötterna i 1 ½ liter vatten med 1 ½ tsk salt i 15-20 min.
 Bred ut hälften av rötterna i en smord ugnssäker form.
Strö över hälften av osten och ta några tag med pepparkvarnen.
Gör ett likadant lager till. Klicka över smör.
Ställ formen högt i ugnen tills osten smält och fått en trevlig färg.

Bjud gratängen till förrätt eller till kallt kött, rostbiff t ex.
En stekt eller grillad kyckling trivs också bra med svartrötter lagade på det här viset.

Hälsofakta
Svartötter är rika på kolhydrater och ger oss styrka under den kalla årstiden.
Dessutom innehåller de vitamin A och E (bra för synen)
och vitamin B1 (bra för nervsystemet).
Innehåller också inulin, en sk  polysackarid, som får magen att fungera
och är gynsam även för diabetiker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0