Banan

Bananplantan är inte ett träd, utan faktiskt en jätteört som kan bli upp till tio meter hög.
Den har en kraftig stam, breda blad och en fruktställning (s.k. bananstock) som kan bära upp till 200 bananer.



De bananer vi äter i Sverige är bara ett fåtal av många sorter. Man brukar dela in bananer i två grupper. Mjölbananer och dessertbananer. Mjölbananen (som även kallas kokbanan eller platanos/ plantain) måste tillagas innan den äts. Dessertbananen skalar man och äter som den är.

Bananen innehåller mycket nyttigt. Bland annat vitamin B6, kalium och magnesium.
Inom folkmedicinen anses bananen ha en läkande verkan mot mag- och tarmsjukdomar.


Bananen är en av världens äldsta kulturväxter och kommer ursprungligen från det tropiska Sydostasien. Nu växer den i alla tropiska och subtropiska områden. Frukterna är sterila och växten förökar sig genom sin kraftiga jordstam. Bananplantan är en ört som blir 4-10 m hög. Den ger frukt en gång och huggs sedan ned. Bananerna växer i s k stockar och frukterna sitter samlade i grupper som kallas händer.


Bananer skördas alltid gröna och omogna. De fraktas i specialbåtar i ca +12° och mognas sedan fram i speciella mognadsrum som håller viss temperatur och luftfuktighet. Mogna bananer har gult skal med små bruna prickar. Då bananen är mogen har stärkelsen i fruktköttet omvandlats till olika sockerarter och fruktköttet är mjukt med fyllig, aromatisk smak.


Bananer ska förvaras i rumstemperatur eller skafferi, aldrig i kylskåp. Om bananer förvaras för kallt blir de grå i skalet och förlorar i smak.


Vi importerar bananer året runt från bl a Mellanamerika.


Några kända bananer är bland annat " Bananer i Pyjamas"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0