Hyacinter!!!

Hyacintens doft förknippar vi så starkt med julen. Du kan med mycket små medel förädla din blomma själv. Ställ hyacinten i en kruka och lägg lite mossa överst eller häng ett rött hjärta runt stjälken. Det behöver inte vara komplicerat för att vara vackert, även små knep kan göra stor skillnad.Amaryllis som snittblommor i vintrigt stilleben. Foto: Blomsterfrämjandet
Namn:
Hyacint, Hyacinthus orientalis

Familj:
Hyacinthaceae, hyacintväxter

Ursprung:
SÖ Turkiet, V Syrien

Färg:
Vit, crème, gul, orange, rosa, röd, blå, lila.

Beskrivning:
Hyacinthus -ordets egentliga betydelse är okänt, kanske kommer det ursprungligen från ordet hyos, svin. orientalis – från Orienten

Bakgrund:
Hyacinten är en vårblommande lökväxt som växer vilt i Turkiet och Syrien. Växten finns tillgänglig i butiken från december till april. Vid försäljningstillfället ska löken vara fast och knopparna friska och börja visa färg.

Hyacinter inlindade i silver och grönt. Bild: Blomsterpassion.se

 

Rosa Hyacinter av sorten AnneMarie. Bild: Blomsterfrämjandet/IBC
Egenskaper:
Det finns såväl starkdoftande som svagdoftande hyacinter.

Placering:
Växten kan stå i fönstret såväl som en bit in i rummet, den ska stå ljust, men inte i full sol. Sval placering nattetid förlänger blomningstiden.

Sorter:
De vanligaste sorterna i december är:

‘Pink Pearl’ -rosa
‘Blue Pearl’ – blå
‘White Pearl’ – vit
‘Jan Bos’ – röd
‘Splendid Cornelia’ – lila
‘Delfs Blue’ -blå
‘Atlantic’ – blå
‘Blue Star’ – blå
‘Anne Marie’ – rosa

Skötsel:
Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. För att öka hållbarheten bör den placeras svalt nattetid. Långa blomstjälkar kan stöttas upp med en blompinne.

Användning:
Allergiker kan besväras av den starka doften och saften kan framkalla hudirritation men för känsliga personer finns det sorter som doftar mindre. De som doftar minst är de vita sorterna till exempel ‘White Pearl’. Finns nu doftkoder som är framtagna och som hyacinterna märks med för att hjälpa personer som är känsliga för hyacinter. Hyacinten finns också som snittblomma.

Hyacinter och anemoner. Foto: Blomsterfrämjandet Mer vår än jul. Foto: Blomsterfrämjandet

Kuriosa:
Enligt en gammal myt skulle guden Apollon lära den grekiske ynglingen Hyakinthos att kasta diskus. Nu blev det så olyckligt att Hyakinthos träffades av diskusen och dog, men där hans blod föll och trängde ned i marken växte hyacinter upp.

Blå hyacinter på parad. Bild: Flower Council

Källa och bilder: Blomsterfrämjandet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0