Tulpanens dag 15 januari


Mitt i mörkaste januari kommer dom! De efterlängtade första vårtecknen - TULPANERNA! Härligt färgsprakande möts vi av de första vårtecknen som hjälper oss att uthärda den kallaste årstiden. Tulpanen är Sveriges mest populära blomma med en klar förstaplats som den haft under många år.

Tulpaner har länge varit vår mest populära snittblomma. I slutet av 60-talet började tulpaner säljas i buntar i livsmedelsbutikerna. Det blev starten på en tulpanförsäljning som per capita till och med slår tulpanlandet Holland. Det är svårt att få ett entydigt svar på varför just tulpanerna blivit så enormt populära. Kanske beror det på den långa, mörka årstiden vi har i Norden. Kanske kan det vara den mångfald av färger och även former som tulpanerna bjuder på.


En miljon om dagen
Vi köper 1 miljon tulpaner om dagen under perioden januari- påsk. De flesta av dessa tulpaner drivs också fram i Sverige. Lökarna kommer från Holland i augusti-september. De planteras i särskilda löklådor, placeras i en lökkyl för att vila där tills det är dags att driva dem i växthusen från januari månad. I Sverige finns det ca 250 odlare som producerar 120 miljoner tulpaner under vårvintern.

Sortimentet varierar under säsong. En del sorter är bäst i jan.-febr. medan andra är som vackrast i mars-april. Det finns ca 6000 olika tulpaner registrerade. Registreringen är en seriös historia som sker via den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland. Ofta döps tulpaner efter kända personer. Flera svenskar har fått tulpaner uppkallade efter sig, t.ex. Abba dubbel röd, Princess Victoria röd-vit och Ingmar Stenmark rosaröd.Blanda mera

Tulpaner är mycket vackra att blanda med andra snittblommor. På de gamla holländska målningarna kan man se hela sommaren blandad i en bukett. Vi behöver kanske inte gå så långt men prova att blanda med t.ex. ranunkler, snitthyacinter och anemoner. Kvistar från trädgården är också vackra att blanda med tulpanerna.Så här gör du:

Köp bara tulpaner som visar ordentlig färg.
Låt papperet sitta kvar runt tulpanerna. Skär av ca 2 cm och ställ bunten i kallt vatten.

När tulpanerna dragit vatten ca 30 min. kan de arrangeras i vas med raka vattenspända stjälkar.

- Placera tulpanerna svalt nattetid.

- Undvik att ställa tulpanerna nära frukt som avger etylengas. Detta påskyndar tulpanernas åldrande.

- Fyll på vatten varje dag, tulpaner är törstiga blommor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0