Citrusfrukter !!

Nu skall man frossa i citrusfrukter . Det vanligaste som vi svenskar äter är apelsiner och clementiner.

Apelsinerna kommer nu från Spanien och är jättegoda, saftiga å söta.


Apelsin


Citrus sinensis
Apelsinen har sitt ursprung i Kina. I mitten av 1550-talet kom den som prydnadsväxt till Europa och de första större apelsinodlingarna anlades i Spanien på 1790-talet och i Italien ungefär 100 år senare.


Det finns blonda apelsiner med gult fruktkött och blodapelsiner med mer eller mindre rött fruktkött.


Apelsiner, liksom övriga citrusfrukter, skördas mogna. Skalets färg säger inget om syrlighet eller sötma. Om apelsinskalet har gröna fläckar beror detta på att inte bara dagarna utan även nätterna varit varma. Det är först när nätterna är kalla som skalet blir intensivt orange.


Apelsiner är en viktig C-vitaminkälla och vitaminerna bevaras bäst om man äter frukten naturell.


Clementinerna kommer från Maroco och är inte så dumma de heller.
Söta å goda .
Kan dock innehålla några kärnor. Men inte alltid .


 

Clementin


Citrus reticulata Småcitrus-gruppen
Genom korsning mellan mandarin och pomerans uppkom clementinen år 1902. Frukten har döpts efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clément.


Clementinen har orange skal och fruktkött. Smaken är intensiv, söt och uppfriskande. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna lätta att skala. De är nästan alltid kärnfria.


Det importeras clementiner från Marocko och Spanien från november till in i mars.


Mandarinen var den allra första av de små citrusfrukterna som vi blev bekanta med.
 Den importeras i väldigt begränsad omfattning, eftersom frukterna har många kärnor.
 Konsumenten föredrar mer de kärnfattiga/kärnfria sorterna.



Lite mer ovanliga citrusfrukter som vi har i butiken just nu är pomelo och Sweetie.

Pomelo


Citrus grandis
Pomelo, som på engelska heter shaddock, är en mycket stor citrusfrukt. Den är päronformad, ofta 20-25 cm i diameter, och har mycket tjockt gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgult. Det är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är frisk och söt. Den påminner om grapefrukt, men är inte påfallande besk.


Man brukar säga att pomelo är en familjefrukt. Man skär upp det tjocka skalet i ca 3 cm breda strimlor från toppen mot botten av frukten, skalar av det till hälften, skär några jack i fruktköttet och ställer fram hela frukten på ett fat, så att var och en kan "plocka" bitar av fruktkött ungefär som man tar vindruvor från en klase.


Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och ätas som godis eller användas i bakverk etc. Hela frukten kan kokas till marmelad.


Blodpomelo har rött fruktkött, frisk söt smak utan beska.


Pomelo bör förvaras kallt.


Det importeras pomelo från Israel november-mars.



Sweetie


Citrus x paradisi Sweetie-gruppen
Sweetie är en ny citrusfrukt, en korsning mellan grapefrukt och pomelo, som kommer från Israel.


 

Frukten är stor som en grapefrukt och har grönt skal. Smaken är söt och fyllig utan någon bitter nyans.


 

Det importeras  från Israel under oktober till december.



Kanske vore något att prova på lite nya citrusfrukter ?????

Välkommen in  till Blommans !




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0